Hoofd menu
Goede doel

Afvallen voor Serious Request 2014

Afvallen voor Serious RequestAfvallen voor Serious Request 2014

Op 24 december zat ik met mijn 93 kilo schoon aan de haak te kijken naar de afsluiting van Serious Request 2013. Ik zag hoe Gerard, Paul en Giel als ware helden het podium op getroond werden en de mensenmassa stond te juichen. Hoe leuk is het om daar bij te zijn, dacht ik bij mezelf terwijl ik nog een bakje chips naar binnen werkte.

Mijn gewichtsprobleem begon ze rond mijn 16e. Een combinatie van verschillende factoren zorgde ervoor dat mijn bijnaam ‘sprietje’ niet langer van toepassing was. De pil, overmatig eten van zakken pepermunt om mijn examenvrees weg te eten en het stoppen met sporten deden mijn lichaam steeds meer uitdijen.
Op mijn 21e was de maat voor de eerste keer vol en viel ik 25 kilo af dankzij een dieet van mijn broer die voeding en diëtetiek studeerde. Even zat ik heerlijk in mijn vel en voelde ik me geweldig, maar al redelijk snel begon begon mijn gevecht tegen de kilo’s opnieuw.

Afvallen voor Serious Request (2)Eten is voor mij altijd een uitlaatklep geweest. Ik denk dat ik val onder het kopje ‘emotie-eter’, maar ik vind mezelf ook echt eetverslaafd. Moe, hard gewerkt, verdrietig, blij, alles is voor mij een reden om te gaan eten. Ik ben al jaren jaloers op een vriendin die kan zeggen: “ik heb zin in wat lekkers, ik neem een appel!” Dit is wel zo ongeveer het laatste waar ik aan denk bij ‘iets’ lekkers.

Voor die bewuste avond in december 2013 was de maat al drie keer vol geweest. Drie keer ben ik tussen de 20 en 30 kilo afgevallen. Al die keren was de weg naar mijn einddoel niet makkelijk, maar alle keren haalde ik mijn streefgewicht wel. Maar mijn valkuil is niet het afvallen zelf, maar het stabiel houden van het gewicht. Alles heb ik geprobeerd, van therapie tot zelfhulpgroepen, maar tot op heden heeft het me niet op mijn streefgewicht kunnen doen houden. Ik ben zo klaar met het bezig zijn met eten, bezig zijn met niet mogen eten. Op 24 december 2013 is de maat voor de vierde keer vol.
Ik kom op het idee om twee goede doelen met elkaar te verenigen. Ik wil mijn afvalpoging laten sponsoren voor Serious Request 2014. Mijn doel is 23 kilo afvallen. Dus van 93 naar 70 kilo. Iedereen beslist zelf hoeveel ze me geven per kilo. De facebookpagina is zo aangemaakt en op 3 januari mag ik op 3FM bij ‘Annemiek hier!’ mijn nieuws bekend maken. Vrienden, familie en collega’s zijn enthousiast en bieden aan me te sponsoren. Ik was net begonnen bij DeRuiterPT in Huizen met sporten. Mijn personal trainer Luuk de Ruiter is zo enthousiast over mijn initiatief dat hij aanbied dat ik tot kerst 2014 een avond in de week gratis mag komen sporten. Deze kans grijp ik met beide handen aan. Ik krijg een eet en sportplan en gaan met die banaan.

Afvallen voor Serious Request (6)Luuk de Ruiter:

“Een leuk en prima idee om zo twee goede doelen tegelijk te dienen. Ten eerste natuurlijk het doel van Serious Request en daarnaast het doel van Hester zelf om aan haar gezondheid te werken. Slim om de van deelname aan Serious Request uitgaande druk om te presteren te kunnen gebruiken als stimulans om haar persoonlijke doel helpen te bereiken. Wij besloten Hester te sponsoren omdat wij ook graag ons steentje bijdragen aan het goede doel van Serious Request en wij de uitdaging samen met Hester wel wilden aangaan om haar doel te kunnen bereiken.

Afvallen voor Serious Request (5)De eerste maanden zijn makkelijk. De kilo’s vliegen eraf. Iedere week plaats ik een weegschaal met mijn gewicht op Facebook om mezelf scherp te houden. Ik voel me fantastisch. Ik zweef. Maar rond mei heb ik mijn eerste dipje. De kilo’s gaan niet meer zo hard. Ik moet veel op reis voor mijn werk en het sporten zakt een beetje in. Heel langzaam komen er weer kilo’s bij in plaats van af. Ik modder een beetje voort, tot ik een mega peptalk van Luuk krijg, de figuurlijke trap onder mijn kont die ik zo hard nodig heb. Ik herpak mezelf en de kilo’s gaan er weer af. Half augustus staat de teller op 77 kilo. Ik ben 16 kilo kwijt. Wauw!

Luuk over Hester:

Hester is een vechtster, heel gedreven en zal beslist niet opgeven. Wij zijn trots om Hester hierbij te helpen en de resultaten daarvan vast te stellen.

Afvallen voor Serious Request (4)Inmiddels is het eind oktober en de weegschaal staat op 80,2 kilo. Twee weken geleden was dit zelfs 82,4 kilo. Ik heb me opnieuw hervat en de teller gaat weer naar beneden. Inmiddels heb ik de lat voor mezelf verlegd. Ik wil op 75 kilo uitkomen. Dat is een gewicht dat bij me past. Ik weet dat ik levenslang heb gekregen als het om eten gaat. Maar ik weet wel dat ik nu veel verder ben dan toen ik op mijn 21e voor het eerst afviel. Ik kan mezelf nu veel sneller herpakken als het even niet goed gaat. Ik eet lang niet zo veel meer als ik moe, verdrietig of blij ben. Ik kan 5 kilometer hard lopen in 31 minuten, ik kan mijn kind zonder problemen minutenlang aanduwen op zijn fiets, voel me fit en ben echt blij met hoe ik me voel. Nee, het zal nooit helemaal makkelijk worden op eetgebied, maar ik voel me sterker dan ooit tevoren om dit probleem aan te pakken.

Wilt u meer weten over Hester’s actie ”Afvallen voor Serious Request” of haar aanmoedigen haar einddoel te halen door haar ook te sponsoren? Ga naar de facebookpagina ‘Afvallen voor Serious Request 2014” en laat een berichtje achter en/of like haar pagina.

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>