Hoofd menu
Rondje Gooi

Het Spanderswoud geeft een oase aan rust!

Als je vaspanderswoudn fietsen of wandelen houd, ga dan eens wat vaker naar het prachtige Spanderswoud. Fiets bijvoorbeeld vanuit Bussum over de hei langs de provinciale weg en ga vanuit daar het Spanderswoud in richting Hilversum of richting ‘s-Graveland. Wat een rust en wat een mooie omgeving.

Het Spanderswoud is een bosgebied van ongeveer 213 ha ten westen van de weg Bussum – Hilversum, ten zuiden van Bantam en de Franse Kampheide en ten oosten van ‘s-Graveland. In het midden is een klein heideveld. Richting de bebouwde kom van Hilversum zijn er een aantal waterpartijen.

Het Spanderswoud was oorspronkelijk een productiebos van loof- en naaldhout. Het gebied valt onder beheer van het Goois Natuurreservaat, en is door middel van de Natuurbrug Zanderij Crailo met de Bussumerheide verbonden.

Spanderswoud met een prachtige wandel route

De oude monumentale Spanderslaan is er gelukkig nog, net als het koetshuis met de ‘plaatswoningen’ bij het landhuis Spanderswoud. De fruitmuur met peren, morellen en pruimen, licht hellend om meer zon te vangen, is een juweel. Vanaf het Noordereinde (‘s-Graveland) kunt u via de Spanderslaan doorsteken naar het wandelbos dat achter het landhuis ligt. Hier vindt u prachtige waterpartijen met kronkelende paden. Vooral in de herfst zijn hier allerlei soorten paddenstoelen te bewonderen. Het landhuis, bijgebouwen en de fruitmuur zijn particulier terrein en daarom niet toegankelijk. Het oostelijke deel van het Spanderswoud wordt beheerd door het Goois Natuurreservaat.

Wandelroutes

In Spanderswoud kunt u twee met geel gemarkeerde wandelroutes volgen:

Naast het bos bevindt zich het landgoed ‘Spanderswoud’.

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>