Hoofd menu
Boek

Doorbreek je praatpatroon!

lekker weer

Zeg eens eerlijk, waar praat jij over tijdens een eerste gesprek met iemand?

Je begint vast met het weer en daarna gaat het meestal over familie, (ex)partners en je dagelijkse bezigheden.

Daar moet verandering in komen vindt journaliste Hester Schoppert. Daarom schreef zij het boek: ‘Méér dan lekker weer!’

 

Hester: “Het begon met een vriendin die aan het internetdaten was en verzuchtte: ‘Waar moet ik het nu weer over hebben?’ Vervolgens kwam deze zin terug bij actrice Halina Reijn die iedere dag twee uur met haar collega’s in de bus zat naar een voorstelling. En ook ik zelf dacht het na een vriendinnenweekeind waar we het alleen maar gehad hadden over de kinderen, partner (of het ontbreken van een metgezel) en ons werk.

Het is niet dat je geen ander onderwerp weet, maar je zit vast in praatpatronen. Met de een bespreek je altijd dit en met de ander altijd dat. Het werd tijd om eens buiten die kaders gesprekken te gaan voeren.

Doorbreek je praatpatroonZo ontstond ‘Méér dan lekker weer!’. Dit boek staat garant voor uren praatplezier. Het is opgedeeld in drie hoofdstukken: koetjes & kalfjes, een beetje meer pit en de diepte in. Bij ieder hoofdstuk komen 25 onderwerpen aan bod over de meest uiteenlopende zaken. Van luchtige onderwerpen als (hoe kan het ook anders) het weer, tot zwaardere zaken als waarden & normen, talenten en emoties. In totaal hebben 34 bekende Nederlands mee gepraat. Het zijn korte, lekker leesbare interviews met onder andere Giel Beelen, Femke Halsema, Jeroen van Koningsbrugge en Tanja Jess.

De gesprekken met deze bekende Nederlanders bieden ook weer stof tot gesprek. Zo verteld  Marlies Dekkers dat zij vriendschap als een geschenk ziet en niet als een voorwaarde.

Marlies: “Vrienden zijn vooral mensen aan wie ik me kan spiegelen. Ik vind ook dat je absoluut geen meldingsplicht hebt. Dat je, omdat je vrienden bent, alles moet zeggen tegen een vriend.”

Hester SchoppertEmilie Ratelband deelt dat hij alleen de kroeg in gaat om “iets op te pikken, om te neuken” en styliste Dyanne Beekman laat zich bij sollicitatie gesprekken mede beïnvloeden door astrologie.

Hester: “Na het schrijven van het boek ben ik me nog meer gaan verdiepen in het onderwerp communicatie. Veel mensen gaven aan baat gehad te hebben bij het boek. Zo vertelde iemand mij dat hij het boek altijd mee neemt naar verjaardagen. Het boek is een vrijbrief om een heel andere vraag te stellen dan dat je gebruikelijk zou doen. Hierdoor ontstaan nieuwe en verrassende gesprekken.

Het boek smaakte naar meer en dus ben ik me gaan verdiepen in het fenomeen ‘gesprek’. We doen het allemaal, iedere dag, maar waarom kun je met de één wel lekker kletsen en loopt een praatje met iemand anders heel stroef en moeizaam? Wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen als het om praten gaat en welk type prater ben je of zou je willen zijn?

En nu is er ook de workshop Méér dan lekker weer! – inspiratie voor een goed gesprek. Deze training duurt ongeveer drie uur en bestaat uit een mix van theorie en oefeningen. Er kunnen maximaal 15 mensen aan één workshop deelnemen. Ook verzorg ik lezingen voor grotere groepen van ruim een uur: Méér dan lekker weer! – tien tips voor een goed gesprek.

Tot dusver krijg ik alleen maar lovende reacties en dat doet me natuurlijk enorm goed. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn steentje bij kan dragen op ‘praat-gebied’.”

lekker weerVoor iedereen die openstaat voor een goed gesprek is het boek voor € 9,95 te bestellen via www.uitgeverijmaan.nl, maar de Gooische Courant mag ook een flink aantal exemplaren weggeven. Iedere tiende besteller van ‘Méér dan lekker weer!’ krijgt het boek gratis*.

Daarnaast mogen we mensen blij maken met een gratis workshop. Verzamel minimaal 9 praters bij elkaar en meld jullie aan voor de workshop ‘Méér dan lekker weer! – inspiratie voor een goed gesprek’. Degene die het regelt krijgt de workshop gratis, de andere deelnemers betalen 25 euro per persoon. Voor dit bedrag krijg je een workshop waarin je o.a. ontdekt welk type prater je bent en hoe je het type prater wordt dat je graag wilt zijn, het boek ‘Méér dan lekker weer!, een reader en natuurlijk een super gezellige avond met je vrienden. Je kan je aanmelden voor de workshop via mdlw00@gmail.com.

 

* Je bestelt het boek via de www.uitgeverijmaan.nl en elke tiende besteller krijgt het boek gratis. Vermeld bij je bestelling de actiecode:

MDLW-GooischeCourant.