Hoofd menu
ontdekking

Plastic etende schimmel ontdekt in het regenwoud van Ecuador.

Een van de grootste problemen van de aarde, plastic vervuiling, kan binnenkort ten einde zijn,  als studenten van de Yale Universiteit in staat zijn deze plastic etende schimmel op grote schaal te kweken.

Plastic vervuiling, geïllustreerd door de gigantische drijvende eilanden van afval ter grootte van Texas in alle 5 de oceanen, is zeer schadelijk voor het ecosysteem van de wereld, omdat het biologisch niet afgebroken kan worden.

“Plastics zijn niet biologisch afbreekbaar, maar onder invloed van UV straling, worden kunststoffen afgebroken en in kleine deeltjes plastic etende schimmelgefragmenteerd, de zogenaamde microplastics.”

Dit stelt de mensheid voor een uitdaging, omdat veel van het plastic afval terecht komt in de oceanen, waar het zich opdeelt in de giftige microplastics, wat de ondergang van het zeeleven betekend. Dit is niet alleen gevaarlijk voor het leven in de zee, het is ook gevaarlijk voor mensen, omdat wij deze zeer giftige vis consumeren, die we met ons plastic hebben vervuild.

Veel groepen en organisaties zijn al opgezet om het plastic te bestrijden in de oceanen en op de stranden maar een echte oplossing is er nog niet. De behoefte van de mensheid aan goedkoop plastic is een groeiende verslaving, er wordt steeds meer gebruikt, het einde is nog niet in zicht.

Daarom is de ontdekking van deze plastic-etende schimmel van groot belang en erg spannend volgens Inhabitat.

“Op een expeditie naar het regenwoud van Ecuador, hebben studenten van Yale een voorheen onbekende schimmel ontdekt, die kan overleven op polyurethaan in een zuurstofloze omgeving, wat betekend dat het onder een stortplaats gebruikt kan worden , volgens de Fast Company, de eerste schimmel die dit kan.”

Deze geweldige ontdekking werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied and Enviremental Microbiology. De onderzoekers waren ook in staat om het enzym, dat verantwoordelijk is voor het ontleden van het plastic, te isoleren.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het schimmel gebruikt gaat worden, maar ik kan me zo voorstellen dat een plastic drijvend eiland, bedekt met paddenstoelen, die het hele eiland opeten, zo wegzinken in de oceaan.

Het is ook belangrijk dat we afkikken van de vele plastics die we uit olie halen. Het is erg arbeidsintensief en je hebt er veel grondstoffen voor nodig, die beginnen als plastic en eindigen als afval in de goot. Er zijn veel betere opties beschikbaar zoals plastics die van hennep gemaakt worden, deze plastics op plantenbasis zijn niet slecht voor het milieu.

Image credit: pmf.sc.gov.br

plastic etende schimmel

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>