Hoofd menu
Gezondheid

Ongewenst gedrag kind: voedingsintolerantie!

voeding

Kan ongewenst gedrag van kinderen verminderd worden door andere voeding ? Ja, dat kan. Er is voeding, die daadwerkelijk disbalans in de hersenfunctie veroorzaakt, vooral bij kinderen. Terwijl er in de Westerse wereld meestal gekozen wordt voor medicatie om de symptomen van ongewenst gedrag te maskeren, is er ook een natuurlijke aanpak die voor veel kinderen en volwassenen werkt.

Door bepaalde voeding, die ten grondslag ligt aan intolerantie of overgevoeligheid, voor een bepaalde periode te elimineren,  wordt gedrag en houding bij kinderen verbeterd. Een intolerantie of overgevoeligheid is geen allergie en kan ook niet gediagnosticeerd worden door bloedtesten. Al is er geen uitslag, gezwollenheid of zijn er geen lichamelijke symptomen, toch is een intolerantie net zo reëel als een allergie.

Het vergt wat onderzoek om de voeding te identificeren, die negatief op je kind werkt. Eerst elimineer je voeding die last geeft en na een paar maanden begin je langzaamaan kleine hoeveelheden hiervan weer toe te voegen in het voedingspatroon.

Veel voorkomende symptomen

Veel voorkomende symptomen bij een voedingsintolerantie zijn:

Stemmingswisselingen

Geïrriteerdheid

Ongeduld

Gejaagdheid

Depressie

Slaapstoornissen

Hoofdpijn

Uitslag

Diarree

Bedplassen

Astma

Eczeem

Onvruchtbaarheid

Gewichtsverlies of overgewicht

Welke voeding is meestal de oorzaak van voedingsintolerantie ?

Tarwe

Een echte tarwe allergie wordt gekwalificeerd als coeliakie. Mensen met een tarwe intolerantie kunnen soms glutenbevattende granen eten, coeliakie-patiënten kunnen dat niet. Tarwe komt voor in brood, pasta, ontbijtgranen, pizza, cakes, koek, toetjes, en gefrituurd eten. Het zit ook in voeding waarvan je het niet verwacht, dus check de verpakkingen op tarwe, tarwebloem, tarwekorrel, gluten, gehydrolyseerd plantaardig eiwit en gemodificeerd zetmeel.

Zuivel

Zuivelintolerantie wordt gekenmerkt door (onschuldige) uitslag en toename van slijmproductie in de sinussen. Andere kenmerken zijn oorinfecties en gewrichtsontstekingen. Deze intolerantie lijkt slechts kleine ongemakkelijkheden te veroorzaken, maar verstoort werkelijk de communicatie tussen hersenen en lichaam. Het gaat hier om melk, kaas, yoghurt, wei, boter, lactose en caseïne.

Soja

Soja tolerantie komt vaak voor. Soja is door de (Amerikaanse) overheid gesubsidieerd, is goedkoop en wordt dus vaak toegevoegd. Bij soja producten moet je denken aan tofu, sojamelk, sojabonen, sojasaus en sojaboonolie. Het is ook verborgen, dus check op verpakkingen of onder andere het volgende in het product zit: proteïne isolaat, stabiliseerder, MSG, natuurlijk aroma, miso, guargom.

Kleurstoffen, aroma’s, zoetstoffen, en chemische additieven

Kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen en aroma’s creëren disbalans in het zenuwstelsel. Dr. Feingold, pionier op autismegebied en tevens allergoloog en kinderarts, gelooft dat voeding die salicylzuur bevat, aspirines, medicatie en huidverzorgingsproducten een rol spelen bij stoornissen in het autistische spectrum. Tot voeding met hoge concentraties salicylzuur behoren gedroogd fruit, bessen, citrus en appels.  Hij ontwikkelde een programma.

Wat is de oplossing?

Nu je weet wat de meest voorkomende veroorzakers van intolerantie zijn, kun je de producten die je kind eet nader bekijken en observeren hoe dit relateert aan zijn gedrag, voor en na het nuttigen ervan. Bij veel kinderen verandert de gelaatsuitdrukking (rood rond de ogen en/of rode ogen, gespannen gezichtsspieren, vlak kijkende ogen, hangende mond). Ook handschrift en tekenen kan veranderen wanneer intolerantie is opgetreden. Elimineer de voeding, waarvan je vermoed dat deze de oorzaak is. Waarschijnlijk zie je verbetering in gedrag qua concentratie, luistervaardigheden, reacties, gevoeligheden en zelfbeheersing.

Omdat veel kinderen de diagnose AD(H)D en stoornis in het autistisme spectrum hebben, is het belangrijk om alles te onderzoeken. Stemmingsveranderende medicijnen als Ritalin en Aderal zijn niet altijd nodig, wanneer er veranderingen in de voeding aangebracht worden. Gedrag dat dokters en leraren betitelen als AD(H)D kan vaak gestopt worden, of in ieder geval verbeterd. Probeer zo veel mogelijk puur natuur te eten, en zo  min mogelijk bewerkt. Dit houdt in: voornamelijk groenten, fruit, noten, zaden. Beperk zuurvormend voedsel zoals vlees, zuivel en granen te beperken tot een minimum.

Dit artikel is vertaald en oorspronkelijk van www.consciouslyparenting.com