Hoofd menu

De kracht van keramisch textiel

De kracht van keramisch textiel

,,Er is meer dan alleen maar die rotmedicijnen”
Hilversum – Fred Coerse (51) gebruikte ze allemaal: diclofenac, tramadol en prednison. ,,Nu is dat veel minder. En ik beweeg me weer, zonder pijn.”
Coerse vertelt het op een toon alsof hij het zelf amper kan geloven. De impact van zijn woorden is verstrekkend: hij kan er zelf weer op uit in een elektrische rolstoel, heeft oude hobby’s weer opgepakt en scheert zichzelf weer. De reumatoloog maakte plaats voor een fysiotherapeut. ,,Ik kan weer op de pot in plaats van mijn behoefte in bed te moeten doen.”
Coerse is de benjamin van verpleeghuis Gooizicht. Dat klinkt olijk, maar is het allerminst. Drie jaar geleden werd hij, verstijfd door de reuma die hij op zijn drieëndertigste kreeg, inmiddels zonder benen en nierfunctie, en met diabetes, Gooizicht binnen geduwd. Nog geen vijftig jaar oud, zonder perspectief. Dat is nu heel anders: heldere, blauwe ogen, basketbalpet op, spierwitte gympen onder een donkerblauwe broek over zijn beenprotheses. Het is dat hij dit interview heeft maar anders was hij ‘allang de hort op’.
Deze positieve wending aan zijn leven schrijft hij toe aan infraroodstraling. Niet die in een sauna maar die door keramisch textiel.
Coerse heeft er handschoenen en een t-shirt van. De kleding blijkt lichtgewicht en soepel; er is niets aan te zien. Geen harnas van aardewerk of porselein. De kleding is gemaakt van polyester of polypropyleen, vermengd met een poeder van zo’n dertig keramische mineralen.
Die stof weerkaatst de infrarode golven van de eigen lichaamswarmte. De warmte wordt als het ware vastgehouden. De doorbloeding verbetert en de celstofwisseling wordt geactiveerd waardoor spierspanning vermindert. Volgens de brochure nemen zo niet alleen pijnklachten af, maar geneest letsel aan spier, huid en bot versneld. Infraroodwarmte dus, maar dan zonder elektriciteit, kabels of batterijen.
Diana van Raaij (39) en Richard Heijnen (54) ontdekten de kracht van keramiek via de paardensport waar deze dekens bekender zijn. Heijnen is afgekeurd door scoliose; hij beweegt moeilijk door een kromme wervelkolom. Van Raaij heeft fibromyalgie, wekedelenreuma, die haar acht jaar aan de morfine hield. Ze bestelden bij de Duitse leverancier een t-shirt voor hem en een deken voor haar: ,,Geweldig”, herinnert Diana zich het effect dat ze na zeven dagen merkte. ,,Minder spierkrampen, veel minder pijn en meer energie om te leven.” In Nederland werd het nog nergens verkocht. Ze besloten naar München te reizen om de leverancier te ontmoeten . Ze kwamen terug als importeur van keramische kleding in Nederland. Vorig jaar augustus ging de webwinkel open.
,,Er is meer dan die rotmedicatie”, zegt Diana over haar drijfveer om dit naast haar baan als receptioniste in Gooizicht te doen. ,,Onze aandoeningen zijn niet weg maar de chronische pijn is zo veel minder.”
Zou dat ook voor anderen gelden? Een jaar geleden vroeg ze Coerse de handschoenen te dragen. Hij ‘geloofde daar natuurlijk niet in’. Maar, ach, hij hoefde niets te slikken dus mocht ze zijn vergroeide handen erin friemelen. Na vier dagen dragen voelden zijn vingers ‘losser’. Hij droeg ze wekenlang dag en nacht, met positief resultaat. Nu draagt hij ze alleen ’s nachts. Net als het t-shirt waardoor hij zonder rugpijnen kan liggen en slapen.
Naar eigen zeggen hebben ongeveer vierhonderd klanten de webwinkel van Infratex gevonden. Via mond-tot-mondreclame, zonder steun uit de medische wereld. ,,Die deuren blijven potdicht”, zegt Van Raaij. Ze is bij verschillende fysiotherapeuten en huisartsen aan de deur geweest. Ook bij haar eigen reumatoog.
,,Ze geloven de werking niet”, zegt Diana over de ‘gevestigde orde’. ,,Iets nieuws introduceren is heel moeilijk. Het lijkt alsof specialisten het tegenhouden om zichzelf te beschermen”, gist Van Raaij. De keramische kleding zou voor hen minder werk betekenen.
Zorgverzekeraars vergoeden de Infratexproducten van gemiddeld dertig euro niet. De medicijnenbergen worden daarentegen wel vergoed. Zorgverzekeraar Achmea vroeg of de producten goedgekeurd waren als medisch hulpmiddel. Dat zijn ze. Daarna bleef het volgens Van Raaij stil. De producten hebben een CE-markering, de productie is ISO-gecertificeerd en de leverancier haalt studies en wetenschappelijke informatie over infrarood aan om de werking ervan te staven.
,,Ik hoef hier niet rijk van te worden”, benadrukt Diana. ,,Ik gun iedereen minder pijn en een beter leven.” Ze voelt zich gesterkt door de vele positieve ervaringen van klanten. Coerse is nu ‘een tevreden mens’ en heeft veel minder verpleging nodig. Bij de uitgang van Gooizicht gebaart hij met kromgetrokken hand triomfantelijk naar een vitrine vol modelbouwauto’s en -vrachtwagens. Glunderend: ,,Die zet ik dus nu met een pincet in elkaar.”