Hoofd menu
Gezondheid

Artrose blijkt voedselallergie deel 2

Artrose blijkt voedselallergie

Artrose

Eindelijk een vervolg op “Artrose blijkt voedselallergie”. Omdat er zoveel reacties zijn gekomen op het stuk, lijkt me dat ook een goede zaak. Er is duidelijk behoefte aan meer informatie over dit onderwerp. Ik verdiep me al 20 jaar in voeding en wat dat met mijn gezondheid doet. Voor mij was het eerste artikel over artrose, voeding en allergie een logisch verhaal, maar dat blijkt niet voor iedereen zo te zijn. Dus ben ik internet opgegaan en heb informatie gevonden die de zaak uitlegt zoals ik het zou behandelen. Een ieder is natuurlijk vrij om er anders over te denken. Je moet er zelf ook mee experimenteren wat voor jou goed werkt. We zijn allemaal anders.

Ik kijk vooral of een oplossing voor een aandoening de oorzaak wegneemt of de gevolgen bestrijdt . Mijn overtuiging is dat je de oorzaak moet aanpakken, omdat je dan van het probleem verlost bent. Natuurlijk moet je geholpen worden bij de pijnbestrijding. Bij alleen symptoom bestrijding is de arts een goede verkoper, die je, zo lang mogelijk iets gaat verkopen. Want als je het probleem niet oplost heb je een klant voor het leven. Zo kijk ik er tegen aan.

Daarnaast geloof ik dat balans een belangrijke factor is, je hoeft niet alles te laten staan wat slecht is voor artrose, maar eet het dan met mate (70-30) dat is al een hele verbetering. De stoffen die genoemd worden, waar je allergisch voor kunt zijn, hoef je niet allemaal te laten staan. Een vriendin van mij heeft zich laten testen op 120 stoffen waar je allergisch voor kunt zijn (i.v.m. acne) en ze was voor 6 stoffen allergisch. Na een behandeling van 10 dagen zijn alle ontstekingen bijna weg. Dus dat is een enorme vooruitgang.

Wat is nu precies artrose?

Veel mensen denken dan aan slijtage van de gewrichten en dat klopt niet helemaal. Het is niet aangetast door slijtage maar door verzuring van het kraakbeen.

Artrose en verzuring

Artrose is een degeneratieve ziekte (meestal, maar niet altijd, noemt men ziekten degeneratief, wanneer de oorzaak niet precies bekend is) die binnen de groep van reumatische aandoeningen valt. Dit type van reumatische aandoening wordt veroorzaakt door de afbraak van de cellen in het gewrichtskraakbeen.
Kraakbeen werkt als een demper, die voorkomt dat de uiteinden van de botten tegen elkaar aanwrijven. Met name na het 40ste levensjaar kan het kraakbeen geleidelijk gaan degenereren als gevolg van de verzuring van het kraakbeenweefsel.
Ophopingen van toxische afvalzuren tasten het kraakbeen aan.
Het kraakbeen bestaat uit vier lagen, de oppervlakkige laag, de tussenlaag, de diepe laag, de verkalkte laag, en gaat geleidelijk over in bot. Kraakbeen bestaat voor ongeveer 90% uit water. De kraakbeencellen bevinden zich in de diepere lagen en liggen in een matrix van voornamelijk collageen (bindweefsel) en suiker- en eiwitachtige stoffen. De kraakbeencellen vormen diverse producten zoals onder andere Glucosamine en Chondroitine, die met eiwitachtige stoffen verbonden zijn aan een lange keten die bestaat uit Hyaluronzuur.

Om de constante zuurgraad van het bloed te handhaven worden zure afvalstoffen in verschillende delen van het lichaam, zoals in de gewrichten en het kraakbeen, opgehoopt. Hierdoor vermindert het vermogen van het lichaam om nieuw weefsel te vormen waardoor het kraakbeen veroudert. Het kraakbeen verandert van samenstelling en een langzame verschuiving vindt plaats van de suiker/eiwitachtige stoffen naar collageenweefsel. Als gevolg hiervan vermindert de veerkracht en kan het kraakbeen makkelijker worden beschadigd. Daarnaast zorgt de verzuring van het kraakbeen ook tot een sterke vermindering van het watergehalte in het weefsel. De verzuurde omgeving van het weefsel is een perfecte leefomgeving voor pathogenen als bacteriën, virussen en schimmels. Ontstekingen van het weefsel kunnen nu ontstaan vanwege de reactie van het lichaam op deze verzuurde omgeving. De botten hoeven dan nog niet eens langs elkaar te wrijven om al pijn te ervaren in de gewrichten.

Bij een ernstig stadium van artrose waarbij het kraakbeen bijna of geheel is verdwenen vanwege de invloed van de verzuurde omgeving, gaan de botten tegen elkaar aan schuren en zullen deze worden aangetast. De pijnen die hiermee gepaard gaan kunnen de normale mobiliteit voor het leven verhinderen.

Wat is kraakbeen?

Het kraakbeen in uw gewrichten is een soort schok dempend kussen tussen twee botten. In uw gewrichten komen twee uiteinden van de botten bij elkaar. Om te zorgen dat deze botten niet tegen elkaar aan schuren zit het kraakbeen ertussen. Het kraakbeen is glad, waardoor gewrichten gemakkelijk kunnen draaien, buigen en strekken.

Bij artrose is het kraakbeen verzuurd. De oppervlakte is minder glad en soms onregelmatig waardoor bewegen van de gewrichten minder makkelijk gaat en pijnlijk kan zijn. Omdat artrose een progressieve ziekte is (een chronische ziekte die steeds ernstiger wordt), kan het kraakbeen door verdere verzuring, langzaam afbreken en uiteindelijk kunnen de botten over elkaar heen schuren. Het onderliggende bot raakt dan beschadigd, het wordt dikker en breidt zich uit. Aan de rand van uw gewricht ontstaan dan puntige aan groeisels (osteofyten). In gevorderde stadia van artrose is het kraakbeen dusdanig verzuurd dat het aangetaste gewricht gaat knarsen. Dit komt doordat de botten langs elkaar schuiven. De kraakbeencellen worden minder goed gevoed en sterven af. Het kraakbeen verliest grondstof en het oppervlak wordt ruw.

Omdat het lichaam na de 40 sneller verzuurt, komt artrose vaak voor bij mensen vanaf 40 jaar. In totaal zijn er 1,2 miljoen mensen die last hebben van artrose. Maar ook zijn er zo’n 25.000 mensen tussen de 25 en 44 jaar met artrose. Artrose komt bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. Waarom sommige mensen al zo jong door artrose worden getroffen, is nog onbekend. Wel weten we intussen welke rol verzuring speelt bij verandering van het kraakbeen.

Het is algemeen bekend dat onze levensstijl directe invloed heeft op het verzurings proces en dat verzuring het kraakbeen aantast. Het is dus heel belangrijk om de verschillende oorzaken van artrose te begrijpen en de symptomen te herkennen. Zo kunt u zelf stappen ondernemen om artrose tegen te gaan.

Ontzuren

Het goed mogelijk om artrose tegen te gaan door het lichaam te ontzuren. Bij artrose is namelijk sprake van verzuring van het lichaam en gewrichten. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed niet afdoende kan uitscheiden. Naarmate men ouder wordt blijven steeds meer zuurresten achter in het lichaam. Tegenwoordig zijn er goede mogelijkheden om het lichaam te ontdoen van overtollige afvalzuren waardoor artrose bij de wortel wordt aangepakt.

Artrose en verzuring

Stress, medicijnen en purinerijk voedsel (dierlijke eiwitten en tarwe) produceren na verbranding afvalzuren die uw lichaam kwijt moet om de zuurgraad (pH waarde) van het bloed op een constant niveau te houden. Deze mag slechts tussen de pH 7,3 – 7,4 liggen. Wanneer de zuurgraad in het bloed zich buiten deze waarden begeeft is het lichaam in levensgevaar!

De makkelijkste en meest betrouwbare wijze om de pH-waarde in het lichaam te bepalen is via het speeksel. Deze strips maken op goedkope en eenvoudige wijze de mate van verzuring van de patiënt zichtbaar. Een klein beetje speeksel op het stripje geeft onmiddellijk inzicht in de mate van verzuring. Ook fanatiek sporten kan verzurend werken.

Het lichaam kent 2 belangrijke manieren om afvalzuren af te voeren of te neutraliseren (bufferen):

• Afvalzuren worden door de nieren gefilterd en dan via de urine uitgescheiden.
• Afvalzuren worden gebufferd/geneutraliseerd door het stofje natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat vorm de belangrijkste basische buffer in het bloed om de zuurgraad constant te houden.

Maar bij mensen met artrose is de hoeveelheid zuren die in het bloed vrijkomt soms te groot om via bovenstaande mechanismes te worden verwerkt. Het lichaam kan dan te weinig natriumbicarbonaat aanmaken om de overtollige urinezuren te neutraliseren/bufferen. De afvalzuren worden dan op verschillende plekken, zoals de gewrichten en het kraakbeen, opgehoopt.

Artrose en ontzuren

De basisvoorwaarde voor een leven zonder artrose ligt in het herstellen van de zuurbalans in het lichaam. Door actief te ontzuren neemt de stroom overtollige afvalzuren af en worden opgebouwde afvalzuren in de gewrichten en het kraakbeen opgelost en afgevoerd.

Actief ontzuren kunt u bereiken door dagelijks uw natriumbicarbonaat gehalte in het lichaam te verhogen. Natriumbicarbonaat is de basische buffer die overtollige afvalzuren neutraliseert. Door deze basische buffer dagelijks te verhogen kunnen veel meer zuren onschadelijk worden gemaakt zodat ze niet ophopen in het kraakbeen. Daarnaast heeft natriumbicarbonaat een actieve ontzurende werking door reeds opgehoopte zuren in uw gewrichten en kraakbeen op te lossen en af te voeren. Natuurlijk kunt u niet alleen maar basische voeding nuttigen, maar het zoeken van een goede balans hierin is erg belangrijk. Op internet zijn goede overzichtslijsten te vinden met het onderscheid in basische- en zuurvormende voedingsmiddelen.

Ontzuren met basische druppels

Door toevoeging van basische druppels aan uw drinkwater wordt de PH waarde ervan verhoogd naar 9.5. Hierdoor ontstaat basisch water. Door het drinken van basisch water wordt de zuurgraad in de maag tijdelijk verlaagd. Ons lichaam corrigeert dat snel door weer zuur voor de maag aan te maken. Daarbij wordt tegelijkertijd via de maagwand cellen natriumbicarbonaat afgegeven aan het bloed. De natriumbicarbonaat zal dan de afvalzuren neutraliseren.

Ontzuren met gecoate basische tabletten

Basische tabletten met een maagzuur resistente coating bevatten natriumbicarbonaat en lossen op in de darmen. De natriumbicarbonaat wordt via de darmwand in het lichaam opgenomen waarna de zuren worden opgelost.

Opgepast! Nooit natriumbicarbonaatpoeder oplossen in water en dit dan op drinken. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming. De maagzuurresistente coating voorkomt deze reactie.

Ontzuren met ontzurende kruidenthee

Ontzuren kan ook door het drinken van ontzurende kruidenthee. Belangrijk hierbij is een grote variëteit aan kruiden en de juiste kruidencombinatie. Kruiden bevatten energierijke elementen die na extractie in staat zijn om “zure zouten” te ontbinden. Speciaal ontzurende kruidenthee bevordert ook direct de afvoer van zuren via de urine, erg goed bij artrose.

Ontzuren door het nemen van ontzurende baden met basisch badzout

Zure afvalstoffen worden voor een groot gedeelte afgevoerd via ons grootste orgaan, de huid. Door het nemen van ontzurende baden (basische baden) gaat u de afvoer van zure afvalstoffen van binnen naar buiten stimuleren. Basische baden zijn erg goed voor mensen met artrose.

Ontzuren door het lichaam te voeden met basische voedingsextracten

Door uw lichaam dagelijks te voeden met een grote hoeveelheid basische voedingsstoffen, beschermt u het tegen verzuring.Voeding speelt een belangrijke rol als het aankomt op het handhaven van een goed zuur/base evenwicht. Mineralen als calcium, magnesium , kalium en natrium fungeren als zogenaamde zuurbuffers. In een gezond lichaam zijn de lichaamscellen alkalisch, in een ziek lichaam zuur. Hoe zuurder onze cellen zijn hoe meer gezondheidsklachten we ontwikkelen. Lichaamscellen sterven bij een pH waarde lager dan 3,5.
Basische voedingsstoffen compenseren voor de dagelijkse stroom verzurende voedingsstoffen waardoor de zuurbalans wordt gehandhaafd. Basische voedingsstoffen zitten in o.a. groenten, diverse fruitsoorten, kiemgrassen (gerstegras, tarwegras), algen (chlorella, spirulina). Daarnaast zijn extra voedingscomplexen als vezels, enzymen en probiotica essentieel. Zij verbeteren de zuurgraad van de darmen en de gewrichten, en houden deze op peil.

Artrose en medicijnen

In het geval dat artrose is vastgesteld door de arts, kan vanuit de reguliere aanpak slechts symptoom onderdrukkende medicijnen worden voorgeschreven als pijnstillers en ontstekingsremmers. Probleem hierbij is dat deze medicijnen pogen om de ontstekingen en pijnen te onderdrukken, maar dat de afbraakproducten van deze medicijnen (metabolieten) bestaan uit toxische zure afvalstoffen die het probleem weer verder in de hand werken. Langdurig gebruik van deze medicijnen zullen de situatie op termijn slechts verslechteren vanwege de sterk verzurende werking.

Voedingstips bij Artrose

Alle tips die bijdragen aan een gezond lichaam, en die artrose tegengaan even op een rijtje:artrose 2

– Ontzuur dagelijks op actieve wijze uw lichaam.
– Door dagelijks basisch water te drinken, ontzurende kruidenthee te drinken, of basische gecoate tabletten te nemen, zorgt u ervoor dat de opgeslagen zuren in uw lichaam worden     vrijgemaakt en uit het lichaam worden afgevoerd.
– Geen of weinig alcohol.
– Artrose en alcohol is geen goede combinatie. Overmatig drinken heeft een verzurende invloed op het kraakbeen.
– Niet roken.
– Mensen die roken hebben een grotere kans op artrose ontwikkeling.
– Drink iedere dag voldoende water.
– Probeer dagelijks 2 tot 3 liter, waarvan 1 liter basisch water te drinken. Basisch water zorgt voor de verhoging van het natriumbicarbonaatgehalte in het lichaam. Water zorgt verder voor een goede vochthuishouding en spoelt het lichaam schoon.
– Zorg iedere dag voor gezonde en gevarieerde voeding.
– Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat je dagelijks en de hele dag door voedingsstoffen binnen krijgt die het lichaam en kraakbeen versterken. Let daarbij op de verdeling in zuur- en basisch vormende voedingsmiddelen.
– Eet elke dag 2 ons groente en 2 stuks fruit.
– Dit zorgt voor de nodige voedingsstoffen aan vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels en mineralen en bevatten ze weinig calorieën. Dit verklaart waarom u met groente en fruit goed op gewicht blijft.
– Zorg voor voldoende Calcium inname.
– Het mineraal calcium is een fundamentele bouwstof voor alle botten. Voor een goede opname van calcium in het lichaam is ook vitamine D nodig, dus zorg ervoor dat u die ook voldoende binnen krijgt.
– Let op uw gewicht.
– Hoe meer gewicht u met zich meedraagt, hoe zwaarder de belasting ook is voor uw gewrichten en van uw “bmi” (body mass index), kunt u controleren of uw gewicht juist is.
– Voorkom stress,  stress in hoge mate is erg slecht voor het lichaam. Gespannen zijn leidt tot de productie van veel urinezuren, kost veel energie en breekt voedingsstoffen af. Probeer daarom dagelijks tijd voor uw zelf te nemen, te ontspannen en uw rust te nemen.

Waag een poging en ga aan de slag met deze tips en adviezen. U zult zien dat het daadwerkelijk voor resultaat gaat zorgen en dat u uw gezondheid zult zien gaan verbeteren. Ga op zoek naar een goede balans in uw leven!

Verkrijgbaarheid van ontzurende producten

Lichaams-ontzuring wordt al enige jaren toegepast als therapie. Tegenwoordig bestaan er enkele bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van ontzurende producten zoals basische druppels, basische tabletten, speciale ontzurende kruidenthee, basisch badzout en basische voedingsextracten. Ontzurende producten zijn verkrijgbaar bij vakdrogisten, gezondheidswinkels, reformwinkels en enkele apotheken. Daarnaast kunt u ontzurende producten tegenwoordig ook vinden en bestellen via internet.

Bron: Artrose-behandeling.nl & Voedingswaar.nl