Hoofd menu
column

TUSSEN VOORSPEL EN VOORSPELLING

TUSSEN VOORSPELDoordat ze bepaalde energiestromen opvangt, waar zelfs Nuon of Ziggo niet bekend mee zijn, heeft ze het vermogen om alles te voorspellen. Of is het een karakterloze kwakzalver van de 21e eeuw? Een ding is zeker, na alle paranormale en vunzige beelden van de nachtprogrammering, lees ik ’s nachts voortaan wel een boek.

Nadat de aftiteling boven in het scherm verdween, verwachtte ik een reclameblok te aanschouwen, maar niets was minder waar. Een zwoele stem vroeg aan mij, of ik momenteel een genotstaaf in mijn handen had. Het was een onschuldig bakje paprika chips gevolgd door een biertje, maar ze ging stug door met haar sensueel getinte vraagstelling. Even later werd mij verzocht om een SMS te sturen naar rijpe oma’s. Tijdens deze suggestie gooide een dementerende rimpelverzameling zonder genade haar vroegere bron van moedermelk uit het shirt. Deze had de jarenlange strijd tegen de zwaartekracht verloren, en kon in verband worden gebracht met een natte sok aan de waslijn. Gedurende dit proces stond mijn mond wagenwijd open en was een post traumatische stoornis onderweg. Op alle kanalen was dit de gang van zaken, totdat ik op een zender terecht kwam waar een vrouwelijke levensvorm nog kleding aanhad. Het was Sonia Pereira. Als ik telefonisch contact met haar opnam, kon ze alles vertellen over mijn slagingskans, succes op de werkvloer of zelfs liefdesleven. Al gauw had ze live Martine aan de lijn. Ze vertelde met haar lamentabele hese stem, dat ze niet lekker in haar vel zat. Haar stem verklapte dat ze genoeg teer in haar longen had om de A1 van een extra rijbaan te voorzien, en als ze bij het Vaticaan zou hoesten, zou iedereen denken dat er een nieuwe paus verkozen is. Martine was depressief omdat precies 8 jaar geleden haar chihuahua was overreden, met wie ze altijd zo kon lachen en praten. Wiens urn nu boven de open haard staat, gedecoreerd met haar favoriete hondenspeeltjes en foto’s. Sonia vroeg of ze vroeger wel eens problemen had, en of ze daar dan ook moeite mee had. Nadat Martine daarmee instemde, riep Sonia dat ze dit al aanvoelde.

Als er een award bestaat voor egoïsme, dan mag Mevrouw Pereira deze in haar kast zetten, waar ze dan toch al een plekje voor had vrijgehouden. Had Sonia ons niet kunnen behoeden voor ongelukken, verdriet, politieke misvattingen of zelfs vlucht MH17? Of je legt alles open en bloot, net zoals je collega’s van de andere zenders, maar dan in spreekwoordelijke zin. En geeft grof toe dat je een doortrapte leugenaar bent die bijzonder goed kan improviseren. De enige voorspelling waar ik waarde aan hecht is die van Meneer Paulusma, en zelfs daar heb ik soms wat twijfels over.

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>